vrijdag, 27. september 2019 - 17:50 Update: 27-09-2019 17:55

16 jaar cel voor vermoorden ex-vriendin in Hoofddorp

rechtbank-toga-rechter
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam/Hoofddorp

Vrijdag is een 38-jarige man in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 16 jaar voor het doodschieten van zijn ex-vriendin op 22 juni 2015 in Hoofddorp. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist.

Hoger beroep

'De rechtbank achtte eerder doodslag bewezen en legde 12 jaar gevangenisstraf op. Het hof acht bewezen dat sprake was van voorbedachte raad en dus van moord. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 18 jaar geëist voor moord', zo meldt het gerechtshof vrijdag.

Geen noodweer

De verdachte heeft zich beroepen op noodweer. Hij zou op 22 juni 2015 zijn spullen bij de woning van zijn ex-vriendin hebben willen ophalen. De ex-vriendin zou hem toen bedreigd hebben met een pistool. Dit wapen zou hij 2 maanden eerder bij haar hebben achtergelaten. Er zou een worsteling zijn gevolgd, waarbij de verdachte zijn ex het wapen ontfutselde en het dodelijke schot loste.

'Met pistool naar woning'

Het hof heeft dit alternatieve scenario verworpen. Het hof acht bewezen dat de verdachte met het pistool naar de woning van zijn ex-vriendin is gegaan met het vooropgezette plan haar dood te schieten. Dit plan heeft hij vervolgens ook uitgevoerd.

Amper compassie

De verdachte heeft zijn ex achter haar woning doodgeschoten, terwijl hij wist dat haar toen negenjarige dochter thuis op haar zat te wachten. Na de moord is hij kalm weggelopen. De verdachte heeft amper compassie getoond met de nabestaanden en vooral aandacht gevraagd voor zijn eigen situatie.

Volledig verantwoordelijk

Het hof heeft bij de oplegging van de straf overwogen dat de verdachte volledig verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn daad, nu deskundigen geen stoornis hebben vastgesteld. Het hof rekent de verdachte het feit en de omstandigheden waaronder dit is begaan zwaar aan.

Schadevergoeding vader slachtoffer

De verdachte is ook veroordeeld tot betaling van schadevergoeding aan de vader van het slachtoffer.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):