dinsdag, 1. oktober 2019 - 9:41 Update: 01-10-2019 9:43

Dit kost het openbaar vervoer in 80 toeristensteden wereldwijd

kosten, openbaar vervoer, wereldwijd
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Er bestaan wereldwijd grote verschillen in de kosten van een ritje met het openbaar vervoer. Dit verschil kan voor een enkele bus- of metrorit oplopen tot meer dan tien euro.

Dit concludeert online taxiplatform Taxi2Airport, dat bureauonderzoek deed naar de kosten van het openbaar vervoer in 80 toeristensteden verspreid over 53 landen. 

Taxi2Airport combineerde eigen onderzoek met data van online database PriceofTravel. Binnen het onderzoek werd gekeken naar een enkele rit met het openbaar vervoer, waarbij de tarieven van zowel de kortste als de langste ritten werden verzameld. 

Gemiddelde OV-rit wereldwijd nog geen 2 euro

De bus, tram en metro zijn wereldwijd de meest voorkomende vervoersmiddelen in het openbaar vervoer. Van alle onderzochte toeristensteden kwam de bus in 35,8% van de steden voor. Ook de metro (19,8%) komt veel terug in toeristensteden. Op de derde plaats staan de tram en metro met beide een aandeel van zo’n 12,3%. Gemiddeld kost een enkele (korte) rit met een van deze vier vervoersmiddelen wereldwijd zo’n € 1,68. 

Caïro en Buenos Aires goedkoopst

De goedkoopste ritten kunnen gemaakt worden in Caïro (Egypte) en Buenos Aires (Argentinië), waar een rit met het openbaar vervoer gemiddeld 11 eurocent kost. In Venetië kost een enkel ritje met het openbaar vervoer daarentegen gemiddeld € 7,67 als je de waterbus neemt. In Kopenhagen ben je met het openbaar vervoer het duurst uit voor een enkeltje, die qua kosten kan oplopen tot € 13,90 per rit. 

OV-kosten per continent

Een gemiddelde OV-rit in een van de onderzochte toeristensteden in Afrika kost je slechts € 0,28. De duurste rit in het openbaar vervoer kost je gemiddeld € 2,96 in Australië en Nieuw Zeeland. In Zuid Amerika en Azië betaal je respectievelijk € 0,75 en € 1,37 per rit naar je bestemming. Een gemiddelde rit naar je bestemming in Europa kost tot slot € 2,74

Ben je van plan meerdere Europese steden te bezoeken? Dan is een rit met het openbaar vervoer naar je bestemming het goedkoopste in Oost-Europa voor gemiddeld € 0,94, gevolgd door Zuid-Europa waar een gemiddelde rit € 2,14 kost. Een rit in het Noorden van Europa is het veruit het duurst met een gemiddeld bedrag van € 3,99. In West-Europa kost een rit tot slot gemiddeld € 2,51.


Bekijk het volledige onderzoek op: https://www.taxi2airport.com/nl/nieuws/ov-kosten-wereldwijd

Categorie:
Provincie: