woensdag, 9. oktober 2019 - 8:23 Update: 09-10-2019 8:53

Uit welke sectoren is de stikstof afkomstig? CDA twijfelt over rekenmodel RIVM die dit bepaalt.

Uit welke sectoren is de stikstof afkomstig? CDA twijfelt over rekenmodel RIVM die dit bepaalt.
Foto: Archief EHF
Den Haag

Regeringspartij CDA zet vraagtekens bij het rekenmodel dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebruikt om te bepalen uit welke sectoren stikstof in Nederland afkomstig is.

Op basis van dat model wil het kabinet de veestapel verkleinen en de maximumsnelheid op wegen verlagen. Dit schrijft het AD woensdag. Volgens het rekenmodel van het RIVM zou de landbouw verantwoordelijk zijn voor 46 procent van alle stikstof in de Nederlandse natuur. Het wegverkeer zou verantwoordelijk zijn voor 6 procent van alle stikstof en slechts 0,1 procent zou uit de luchtvaart komen. 

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vraagt zich af of het RIVM-model wel juist is en vindt dat het RIVM niet transparant is. Tegen de krant zegt hij: 'Als partijen aan het RIVM vragen om te laten zien hoe dat model is opgebouwd en nul op het rekest krijgen, vind ik dat vreemd’. Laat eens zien hoe dat model is opgebouwd. Het RIVM móét hierover transparant zijn.’

Op basis van de RIVM-cijfers heeft oud-minister Remkes geadviseerd om de veestapel rond natuurgebieden in te krimpen en de maximumsnelheid op bepaalde wegen te verlagen. 

Categorie:
Provincie: