vrijdag, 11. oktober 2019 - 8:39

Van alle stellen hebben mannenkoppels hoogste inkomen

mannen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Van alle geregistreerd samenwonende stellen (inclusief gehuwden) hebben mannenkoppels het hoogste gezamenlijke inkomen uit werk of onderneming, het zogeheten primaire inkomen. Hun gemiddelde bruto-jaarinkomen is 15 duizend euro hoger dan dat van heterostellen. De inkomens van vrouwenkoppels en heterostellen zijn vrijwel gelijk. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse.

Twee samenwonende mannen verdienen gemiddeld bijna 108 duizend euro per jaar. Een man en een vrouw ruim 92 duizend en twee vrouwen 91 duizend. In het onderzoek zijn alleen stellen meegenomen waarvan de oudste partner de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt. De stellen in het onderzoek zijn na 2001 getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan. In dat jaar is het homohuwelijk ingevoerd.

Zowel binnen hetero- als homostellen is er vaak sprake van een ongelijke inkomensverdeling in het huishouden, waarbij één persoon duidelijk meer verdient dan de partner (oftewel minstens twee derde van de som van beide primaire inkomens). Een ongelijke inkomensverdeling geldt voor 59 procent van de man-vrouwparen, 50 procent van de mannenparen en 44 procent van de vrouwenparen. Onder heteroparen met een ongelijke inkomensverdeling is de meestverdienende partner in 86 procent van de gevallen man.

Partners werken vaak niet evenveel

De scheve inkomensverdeling binnen stellen weerspiegelt de situatie, waarbij één van de partners vaak meer werkt dan de ander. Onder werknemers geldt dat mannen die meer uren werken dan hun partner gemiddeld 1 700 uur werken, en vrouwen 1 600 uur. Bij de kortst werkende partner (inclusief niet werkenden) loopt de werkduur iets meer uiteen: homomannen werken gemiddeld 1 200 uur, heteromannen en lesbische vrouwen 1 100 uur en heterovrouwen 900 uur.
Mannen met een man als partner hebben gemiddeld een lager inkomen uit werk of onderneming dan mannen met een vrouw. Bij vrouwen is dit omgekeerd: lesbische vrouwen hebben gemiddeld een hoger inkomen dan heteroseksuele vrouwen.

Mannen verdienen meer

Mannen verdienen gemiddeld meer dan vrouwen. Dit geldt voor zowel hetero- als homoseksuele personen, al is het verschil onder de laatste groep kleiner. Heteroseksuele mannen verdienen namelijk gemiddeld 28 duizend euro per jaar meer dan heteroseksuele vrouwen, terwijl het verschil tussen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen 9 duizend euro bedraagt.
De vergelijking tussen homo- en heteroseksuele personen pakt bij mannen anders uit dan bij vrouwen. Heteroseksuele mannen verdienen gemiddeld 5 duizend euro meer dan homoseksuele mannen, terwijl heteroseksuele vrouwen gemiddeld 14 duizend euro minder verdienen dan lesbische vrouwen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):