donderdag, 17. oktober 2019 - 13:56

Deels voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd voor bedreigen burgemeester

vrouwe justitia
Foto: Ajel
Dantumadiel

De rechtbank in Leeuwarden heeft een man veroordeeld tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat hij de burgemeester van de gemeente Dantumadiel en zijn voorganger en een gemeenteambtenaar heeft bedreigd. De rechtbank heeft de man vrijgesproken van de bedreiging van vier andere personen.

Verwikkeld in vechtscheiding

De man is sinds 2014 verwikkeld in een vechtscheiding met zijn ex-partner. Als gevolg daarvan ziet hij zijn kinderen sinds 2015 niet of nauwelijks meer. De man is van mening dat dit mede te wijten is aan meerdere instanties en functionarissen, waaronder (medewerkers van) de Raad voor de Kinderbescherming en de gemeente Dantumadiel en de raadsvrouw van zijn ex-partner.

Meerdere bedreigingen

In september 2018 wilde de man verhaal halen in het gemeentehuis en heeft hij daar een ambtenaar achtervolgd. Nadat zij zich op het toilet had opgesloten om aan de man te ontkomen, heeft hij op de deur gebonsd en heeft hij haar bedreigd. Een half jaar later heeft de man tijdens een gesprek met een medewerkster van het Veiligheidshuis Fryslân zijn frustraties over de procedure de vrije loop gelaten. Daarbij heeft hij doodsbedreigingen geuit ten aanzien van de burgemeester van de gemeente Dantumadiel, diens voorganger en enkele andere personen die vanuit hun werk met de procedure te maken hebben. De burgemeester en zijn voorganger voelden zich hierdoor ernstig bedreigd.

Gevangenisstraf en contactverbod

Naast de gevangenisstraf heeft de rechtbank de man een vrijheidsbeperkende maatregel opgelegd, in de vorm van een contactverbod voor de duur van drie jaren. Dit contactverbod heeft niet alleen betrekking op de drie slachtoffers van de bedreigingen, maar ook op de raadsvrouw van de ex-partner en een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming.

Categorie:
Provincie: