donderdag, 17. oktober 2019 - 20:17 Update: 17-10-2019 21:25

Tweede aanhouding onderzoek Ruinerwold

vader, aanhouding, geïsoleerd gezin, ruinerwold
Foto: Archief MV
Ruinerwold

Vandaag heeft de politie een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek Ruinerwold.

Gezin

De vandaag aangehouden 67-jarige verdachte en zes andere betrokkenen in dit onderzoek zeggen een gezin te vormen. De verdachte zou de vader zijn, de overige vijf personen én de melder zouden zijn kinderen zijn.

De politie heeft in dit onderzoek te maken met een uitzonderlijke situatie. Deze mensen hebben mogelijk sinds 2010, met elkaar en afgezonderd van de samenleving, in de woning geleefd. De aangetroffen situatie vraagt om een zorgvuldige aanpak waarbij aandacht en zorg is voor de aangetroffen jongvolwassenen. Verschillende deskundigen zijn hierbij betrokken. Voor de zes betrokkenen is op een veilige plek opvang geregeld.

De zes meerderjarige kinderen staan niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen. De politie onderzoekt de precieze relaties tussen de verdachten en personen die onderdeel uitmaken van het opsporingsonderzoek.

Inbewaringstelling

De 58-jarige man uit Ruinerwold die maandag 14 oktober is aangehouden is vanmiddag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Hij is de huurder van de woning aan de Buitenhuizerweg. De man werd in eerste instantie aangehouden omdat hij het onderzoek van de politie belemmerde. Ook hij wordt inmiddels verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving en witwassen. De man is in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Vrijheidsberoving

De mannen worden onder meer verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. De politie heeft redenen om aan te nemen dat de zes betrokkenen niet uit vrije wil in het pand aan de Buitenhuizerweg verbleven. De politie of het volgen van een bepaalde levens- of geloofsovertuiging heeft geleid tot de leefsituatie waarin de personen verkeerden.

Onderzoek

Dit betreft een opsporingsonderzoek naar een uitzonderlijke zaak. De politie begrijpt dat er nog heel veel vragen zijn. 'Wij doen zorgvuldig onderzoek om zo veel mogelijk van deze vragen – die ook wij hebben – te kunnen beantwoorden'.

Momenteel komt er dagelijks veel nieuwe informatie op ons af. Het is de taak van de politie om deze informatie te onderzoeken op juistheid en relevantie voor het onderzoek. De omstandigheden waarin de verdachten en betrokkenen leefden, vragen om extra zorgvuldigheid in het onderzoek.

De poltie heeft een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgestart , 30 collega’s werken aan deze zaak. Ze heeft  op meerdere locaties doorzoekingen gedaan en er is buurtonderzoek en sporenonderzoek verricht. Vandaag en morgen gaan specialisten van Forensische Opsporing ondersteund door collega’s van de Landelijke Eenheid verder met het onderzoek in de woning aan de Buitenhuizerweg. De politie brengt de ruimtes in het pand digitaal in kaart zodat we een volledig en gedetailleerd overzicht krijgen van de situatie.

 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: