zaterdag, 26. oktober 2019 - 10:28 Update: 28-10-2019 8:43

Politie lost schoten bij aanhouding verdachte bioscoopmoord Groningen

bioscoop-forensisch
Foto: Politie Groningen
Groningen

Een lid van het arrestatieteam van de politie heeft zondag 27 oktober om iets voor 10.00 uur aan het Hoendiep de 33-jarige Ergün S aangehouden die ervan verdacht wordt op zaterdag 26 oktober twee mensen om het leven te hebben gebracht in een bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen.

De 33-jarige man werd op straat herkend. Omdat hij een mes in zijn hand had en een dreigende houding had aangenomen, heeft de politieagent bij de aanhouding geschoten. De man raakte hierbij gewond aan zijn benen en hij is onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Wanneer een politieagent zijn vuurwapen heeft gebruikt en hierdoor letsel is ontstaan, volgt altijd een onderzoek door de Rijksrecherche. De Rijksrecherche is geen onderdeel van de politie, maar een onafhankelijke rechercheafdeling die opereert onder de verantwoordelijkheid van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie.

Bioscoop

Op camerabeelden is te zien dat de man zaterdagochtend rond 07.30 uur de bioscoop aan het gedempte zuiderdiep binnenkomt en kort daarop de bioscoop weer verlaat. In de bioscoop werden later die ochtend rond 09.20 uur de lichamen gevonden van een 56-jarige man en een 55-jarige vrouw uit Slochteren. Zij zijn een echtpaar en waren daar als schoonmakers aan het werk. Er is momenteel geen enkele aanwijzing dat de verdachte en slachtoffers elkaar kenden. Het rechercheteam verwacht vandaag het onderzoek in de bioscoop af te ronden. Het onderzoek naar onder andere de beweegredenen van de verdachte gaat uiteraard verder.

Echtpaar werkte in de schoonmaak van de bioscoop

Zaterdag rond 9.20 uur kreeg de politie een melding van twee overleden personen in de bioscoop, die door een misdrijf om het leven zouden zijn gekomen. De twee slachtoffers zijn een echtpaar dat werkte in de schoonmaak van de bioscoop, bevestigt de politie. Het zijn een man van 55 en een 56-jarige vrouw uit Slochteren. Volgens het AD heten ze Marinus en Gina en laten ze twee kinderen van in de 20 na.

Politiebronnen hebben aan de Telegraaf laten weten dat twee slachtoffers zijn gedood met een mes. De politie vermoedt dat de verdachte de bioscoop is ingeslopen toen het vuilnis werd buitengezet. De lichamen zijn in het trappenhuis gevonden, de man op de eerste verdieping bij de roltrap, zijn vrouw een verdieping hoger.

Groot rechercheonderzoek

Nadat de lichamen van de man en vrouw waren gevonden, startte de politie een Team Grootschalige Opsporing (TGO) op. Dit houdt in dat verschillende collega’s vanuit diverse disciplines samenwerken aan deze zaak. Als snel kwam deze 33-jarige man naar voren als verdachte en is in overleg met de hoofdofficer van het Landelijk Parket zijn foto en naam vrijgegeven. Daarop ontving het team ongeveer 150 tips. Nu de verdachte aangehouden is, is de opsporingsberichtgeving met daarop zijn foto en naam weer verwijderd van de website politie.nl en de social media kanalen van de politie.

 

Twee overleden mensen zaterdag aangetroffen in bioscoop

Zaterdagochtend na een melding rond 09.20 uur trof  de politie twee overleden mensen aan in een bioscoop aan het gedempte Zuiderdiep in Groningen. Dit heeft de politie zaterdagochtend even na 10.00 uur laten weten.

Onderzoek

De politie kwam vervolgens met meerdere eenheden ter plaatse en startte een onderzoek. Rond de bioscoop maakte de politie een afzetting. De doodsoorzaak en de identiteit van beide personen waren nog niet bekend en ook was nog niet duidelijk of het mogelijk om een misdrijf ging.

Update zaterdag 11.15 uur: Misdrijf

'We gaan er van uit dat de twee mensen om het leven zijn gekomen door een misdrijf. De Forensische Opsporing is in de bioscoop begonnen met een onderzoek', zo liet de politie  zaterdagochtend weten.

Mogelijke getuigen die informatie hebben die kan helpen bij het onderzoek werden verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Update zaterdag 11.30 uur: Geruchten

Er gingen  geruchten dat de twee slachtoffers in de parkeergarage zouden zijn aangetroffen. 'Dit klopt niet. Zij zijn gevonden in de bioscoop. Welke locatie precies delen we niet, dat maakt deel uit van ons onderzoek', zo stelde de politie.

Update zaterdag 13.20 uur

De politie heeft een Team Grootschalige  Opsporing (TGO) gestart. Dit houdt in dat er meerdere politiemensen vanuit verschillende disciplines samenwerken aan dit onderzoek.

Update zaterdag 21.05 uur: Politie toont foto verdachte

De politie heeft zojuist de indenteit bekendgemaakt van de man die er van verdacht wordt twee personen in de bioscoop in Groningen te hebben omgebracht. Het gaat om een 33-jarige man. De lichamen van de twee omgebrachte slachtoffers zijn inmiddels uit de bioscoop gehaald en naar een mortuarium overgebracht. 

Recente politiefoto en camerastills

Uit onderzoek is de 33-jarige verdachte Ergün S. in beeld gekomen. Het is onbekend waar S. momenteel verblijft. Daarom wordt een recente politiefoto en zijn identiteit vrijgegeven. Ook geeft de politie 2 stills vrij van het moment waarop de verdachte de bioscoop verlaat.

Ergün S. is 1.72 lang en heeft donker haar dat aan de zijkanten opgeschoren is en draagt een baard. Hij droeg op het moment van het verlaten van de bioscoop laarzen een grijze rugtas, donkere kleding met een opvallend patroon op zijn trui en broek.

Als u Ergün S. heeft gezien of weet waar hij verblijft, benader hem dan niet zelf, maar bel direct de gratis Opsporingstiplijn 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: