maandag, 23. december 2019 - 12:30 Update: 23-12-2019 13:22

Verplichte updates voor 'slimme' apparaten

verplichte updates, 'slimme' apparaten
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Verkopers van 'slimme' apparaten die verbinding maken met internet moeten wettelijk verplicht worden om die apparaten te blijven updaten.

Die 'updateplicht' staat in een wetsvoorstel van het kabinet. Nu is die plicht er niet voor verkopers van onder meer televisies, telefoons en koelkasten.  Volgens de Europese regelgeving die op initiatief van Nederland tot stand is gekomen moeten verkopers vanaf 2021 ervoor zorgen dat een apparaat minimaal blijft functioneren op hetzelfde niveau als ten tijde van de aankoop. Verkopers zullen dus geregeld software en beveiligingsupdates moeten verstrekken. Dit schrijft het AD maandag. 

In het NOS Radio 1 Journaal zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond: 'Je betaalt soms duizend euro extra voor een slimme koelkast. Maar als die door het uitblijven van een update opeens een domme koelkast wordt, ben je natuurlijk flink in de aap gelogeerd. Daarom is dit wetsvoorstel goed.' Updateproblemen bij mobiele telefoons kunnen zelfs leiden tot veiligheidsrisico's, aldus Spierenburg.