woensdag, 15. januari 2020 - 16:40 Update: 15-01-2020 16:59

Ziekenhuis sluit dataverkeer met buitenwereld na hackpoging

server
Foto: freeimages.com
Leeuwarden

Hackers hebben een poging gedaan in te breken in de digitale systemen van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Dit heeft het MCL vastgesteld. 'Uit voorzorg heeft het MCL daarom alle dataverkeer met de buitenwereld tijdelijk afgesloten', zo laat het ziekenhuis woensdag weten.

Tijdelijk

Patiënten kunnen dus tijdelijk niet bij hun elektronisch patiëntendossier mijnMCL. Ook dataverkeer met andere ziekenhuizen wordt gehinderd en medewerkers kunnen geen gebruik maken van thuiswerkplekken.

Kwetsbaarheid in Citrix-servers

MCL werkt met Citrix-servers voor communicatie met de buitenwereld. Eerder deze week werd bekend dat er een kwetsbaarheid in Citrix was ontdekt. Daar heeft het MCL op geacteerd. Desondanks heeft deze aanval plaatsgevonden. Deze aanval heeft naar verwachting te maken met deze kwetsbaarheid in Citrix.

Afsluiten extern dataverkeer

Door het afsluiten van het extern dataverkeer wil het MCL voorkomen dat kwaadwillenden bij bedrijfsgegevens kunnen komen. Het MCL heeft verder alle maatregelen genomen die Citrix heeft geadviseerd. Het ziekenhuis weet nog niet hoelang het gaat duren. Dat hangt mede af van de snelheid waarmee Citrix de problemen kan oplossen. De interne communicatie binnen het MCL en de patiëntenzorg ondervinden geen hinder.

Categorie:
Provincie: