woensdag, 12. februari 2020 - 11:43

Lange files naar de sneeuw

Sneeuwlandschap
Foto: SXC
Den Haag

Het komend weekend krijgt regio Noord een week vakantie. De ANWB verwacht dat wintersporters zaterdag 15 februari in lange files naar de sneeuw terechtkomen. De grootste kans daarop is in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. In die landen hebben de scholen ook vakantie. Bovendien zijn de sneeuwcondities nu uitstekend.


Oostenrijk blijft het meest favoriete wintersportland voor Nederlanders. Frankrijk is een goede tweede, daarna volgen Duitsland en Zwitserland.
 
In Duitsland wordt het vanaf vrijdagmiddag 14 februari al druk. Op zaterdagochtend is het aansluiten in de files op de A5 Karlsruhe-Bazel, A7 Ulm-Füssen, A8 Stuttgart-München-Salzburg en op de A93 tussen Rosenheim en Kufstein.
 
In Frankrijk is het zaterdag 15 februari de hele dag erg druk ten oosten van Lyon, op de A40 Mâcon-Chamonix en op de A43 Lyon-Chambéry. Vooral de laatste kilometers van de N90 Albertville-Bourg St. Maurice bij Moûtiers kunnen veel tijd in beslag nemen.
 
Er is zaterdag ook veel vertraging in Oostenrijk op de Fernpassstrasse, de B179 tussen de Duitse grens en Nassereith. Verder staat het verkeer op veel plaatsen vast op de A10 Salzburg-Villach, op de A12 Kufstein-Innsbruck-Landeck en op de S16, de Arlbergstrasse. Terugkerende wintersporters moeten rekening houden met controles bij de grensovergangen met Duitsland. De wachttijd kan oplopen tot meer dan een uur.
 
De belangrijkste knelpunten zijn in Zwitserland de A1 Zürich-Bern en de A2 Bazel-Chiasso bij de Sint Gotthardtunnel.
In Nederland verwacht de ANWB vrijdagmiddag en zaterdag geen extra drukte op de wegen.
 

Categorie:
Provincie: