vrijdag, 3. april 2020 - 14:59 Update: 03-04-2020 15:21

Mooi weekendweer maar toch beter om thuis te blijven

vaarverbod-gracht
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Aankomend weekend zijn de weersvoorspellingen gunstig en wordt er aangenaam lenteweer verwacht. Toch blijft de dringende oproep van Rutte van kracht: blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten voor een boodschap of een klein ommetje en niet om te recreëren.

Verspreiding coronavirus tegengaan

Het is normaliter natuurlijk heel verleidelijk om er dan op uit te trekken maar de huidige omstandigheden met betrekking tot het coronavirus maken het dat het zeer onverstandig is. Dit om de verspreiding van het virus zo veel als mogelijk tegen te gaan.  

Buiten

Als je dan toch even naar buiten gaat zoek dan geen drukke plekken op zoals parken en pleinen en houd altijd minimaal 1,5 meter afstand. Deze maatregelen zijn en blijven nodig voor de bestrijding van corona en het beperken van de druk op de zorgcapaciteit. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Amsterdam

Vanwege de verwachting van het mooie weer dit weekend en de mogelijke drukte worden in de regio Amsterdam-Amstelland uit voorzorg een aantal aanvullende maatregelen genomen zo heeft de gemeente Amsterdam vrijdag bekendgemaakt. 'In de hele regio wordt door politie en handhaving actief gemonitord. Bij overtreding op de maatregelen wordt sneller beboet', aldus de gemeente.

Beperkte toegang tot Vondelpark

Vanwege de aanhoudende drukte in het Vondelpark wordt op zondag de toegang tot het park gedoseerd bij de ingang. Mocht het toch te druk worden, dan wordt het park gesloten. Ook Oosterpark, Rembrandtpark, Noorderpark en het Bloesempark in het Amsterdamse Bos worden actief gemonitord. Als het te druk wordt, dan worden ze afgesloten. Vanwege signalen van drukte door de vele wielrenners wordt er extra toezicht gehouden op de fietsroute Ronde Hoep. Ook voor wielrenners geldt de oproep: blijf zoveel mogelijk thuis.

Vaarverbod pleziervaart voor de grachtengordel en het Wallengebied

Het mooie weer kan aanlokkelijk zijn voor booteigenaren om erop uit te trekken. De Amsterdamse grachten zijn smal en op bepaalde plekken nog smaller vanwege de werkzaamheden aan bruggen en kades. Daarom worden de grachten uit voorzorg afgesloten voor de pleziervaart. Hiervoor wordt een vaarverbod afgekondigd, het niet naleven van het verbod levert een boete op. Sluizen en bruggen worden in de hele regio Amsterdam- Amstelland alleen nog geopend voor de beroepsvaart en niet voor plezierboten. Het vaarverbod geldt vooralsnog alleen voor zondag, maar kan worden verlengd en ook uitgebreid worden naar een groter gebied. Voor de komende periode blijft de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet te recreëren.

Afsluiting sanitaire voorzieningen op recreatieplekken

Om recreatie verder te ontmoedigen worden sanitaire voorzieningen zoals gemeenschappelijke toilet- en douchevoorzieningen gesloten op recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen en kleine kampeerveldjes bij parken, natuurgebieden en strandjes.

Oproep aan ouders: kies voor een rustige speelplek

Volgens de richtlijnen van het RIVM geldt een uitzondering op de regels voor kinderen tot en met 12 jaar. Zij mogen, als ze geen ziekteverschijnselen (hoesten, verkouden, koorts) vertonen, onder begeleiding van ouders buitenspelen. Dat mag ook in de speeltuin, maar ouders wordt opgeroepen: kies voor een rustige speelplek en blijf zoveel mogelijk afstand houden.

Suggesties

De gemeente Amsterdam doet op haar website ook nog een aantal suggesties die je kunt doen als je gewoon thuis blijft.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: