dinsdag, 7. april 2020 - 13:46 Update: 07-04-2020 14:05

Zorginstellingen door politie extra gewaarschuwd voor 'CEO-fraude'

mail-fraude-cyber-criminaliteit
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Apeldoorn

De politie waarschuwt zorginstellingen om extra waakzaam op fraude te zijn. Met die waarschuwing komt de politie dinsdag, nadat werd geprobeerd om een zorginstelling in Oost-Nederland voor een groot bedrag op te lichten. 'Juist nu de druk op de zorg groot is, kunnen criminelen hier misbruik van maken', zo meldt de politie dinsdag.

'Mailtje van de CEO'

De zorginstelling werd het doelwit van zogeheten CEO-fraude. De administratieve afdeling krijgt dan een bericht dat afkomstig lijkt van de leiding van de eigen organisatie, met de vraag of een rekening betaald kan worden. In dit geval ging het om een buitenlandse rekening waar het geld naar werd overgemaakt. Gelukkig kwam de zorginstelling op tijd achter deze oplichting en kon de bankrekening geblokkeerd worden.

Onderzoek

Naar aanleiding van dit voorval is de politie een onderzoek gestart. Eerder werd ook al bekend dat criminelen misbruik maken van de coronacrisis. Om te voorkomen dat zorginstellingen door de drukte in de val van dit soort oplichters lopen, waarschuwt de politie nu extra.

Categorie:
Provincie: