dinsdag, 9. juni 2020 - 13:11 Update: 09-06-2020 13:17

Aantal gemeenten met verbod op ballonoplatingen in jaar verdubbeld

Foto van ballon | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het aantal gemeenten dat het oplaten van ballonnen verbiedt is in één jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Stichting De Noordzee.

41% gemeenten hebben verbod

'Vorig jaar had in maart 17% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 41%', aldus Stichting De Noordzee. Ballonnen hebben een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.

Nu in totaal 145 gemeenten een verbod

Een jaar geleden had 17% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 41%. Dat zijn 145 gemeenten. In 2018 had nog maar 5% een verbod ingesteld. Sinds de verantwoordelijkheid voor ballonoplaatbeleid in 2014 bij de gemeenten werd gelegd, monitort Stichting De Noordzee de stand van zaken per gemeente. De afgelopen twee jaar ziet de stichting de cijfers sterk stijgen. Minstens twaalf gemeenten buigen zich op dit moment over een verbod en zullen dat naar verwacht komende maanden vastleggen in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Kustprovincies zijn koploper

Er is een duidelijk verschil tussen de stand van zaken in de verschillende gemeentes. Alle provincies die aan de Noordzeekust grenzen doen het beter dan het landelijk gemiddelde. Friesland staat bovenaan met 78%. In Noord-Holland heeft 60% van de gemeenten een verbod, in Groningen 58% en ook in Zeeland en Zuid-Holland heeft meer dan de helft van de gemeenten een verbod.

Elf ballonnen op honderd meter strand

Al vijftien jaar doet Stichting De Noordzee officieel strandafvalonderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. Gemiddeld liggen er elf ballonresten op honderd meter strand. 'Elke ballon die de lucht in gaat, komt weer naar beneden,' legt Ewout van Galen, programmaleider Schone zee, uit. 'Veel ballonnen belanden zo in zee. Daarom is het fantastisch dat zoveel gemeenten inmiddels besloten hebben om ballonoplatingen niet meer toe te staan. Zij dragen zo bij aan een schone en gezonde Noordzee.'

Provinciaal overzicht percentage gemeenten met een verbod

Friesland

78% (14)

Noord-Holland

60% (28)

Groningen

58% (7)

Zeeland

54% (7)

Zuid-Holland

54% (28)

Drenthe

42% (5)

Noord-Brabant

34% (21)

Flevoland

33% (2)

Utrecht

31% (8)

Gelderland

29% (15)

Overijssel

24% (6)

Limburg

13% (4)