donderdag, 25. juni 2020 - 14:15 Update: 25-06-2020 14:15

Politie waarschuwt voor het nieuwe drankje Purple lean

Politie waarschuwt voor het nieuwe drankje Purple lean
Foto: Archief EHF
Arnhem/Den Bosch

De politie waarschuwt voor het nieuwe drankje Purple lean. Het gaat om een populair mixdrankje met een oorsprong vanuit de Amerikaanse rapcultuur. Paars gekleurd, verslavend en momenteel erg in trek bij de jeugd. Het is een paars mixdrankje van een bepaald soort hoestsiroop met frisdrank, vaak ook vermengd met winegums om het zoeter te maken.

''We zien nu ook dat het gebruik onder de jongeren in Brabant gestaag toeneemt. Vandaar dat wij deze jeugd en ouders daarvoor willen waarschuwen!'', aldus de politie.

Naast dat het erg verslavend is, blijkt het gebruik ook nog eens strafbaar. Codeïne (een van de werkzame stoffen van dit middel) is een opioïde en heeft een verdovende werking op het lichaam. In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Vooral in combinatie met de prometazhine en eventueel andere middelen zoals alcohol wordt dit risico extra vergroot. Lean heeft in de VS ook al tot meerdere overdoseringen geleid met de dood tot gevolg.

Gebruikers kennen dit middel onder diverse bijnamen:
- Lean Syrup;
- Purp;
- Sizzurp;
- Purple lean drank

Categorie:
Provincie: