zondag, 5. juli 2020 - 9:55 Update: 05-07-2020 9:56

Nieuwe besmetting en verdenking COVID-19 bij nertsenbedrijven

nerts
Gemert

In Gemert is bij een nertsenbedrijf een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf van 7000 moederdieren. Tevens is er een verdenking van infectie bij een nertsenbedrijf in de buurt, de definitieve uitslag wordt binnen enkele dagen verwacht. De besmetting en de verdenking zijn aan het licht gekomen uit de early warning, het monitoringssysteem waar wekelijks dieren worden getest op het virus. Het besmette bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 19 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard en is er één verdenking. Op de 18 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld, zijn alle dieren geruimd.

Maatregelen

Het kabinet heeft al maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen in Nederland, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat CoV-2 overgaat van nerts op mens, dat op twee bedrijven aannemelijk is gebeurd.

Het is van belang om nogmaals te benadrukken dat medewerkers met COVID-19 verschijnselen niet met de nertsen in aanraking komen, niet in de stal komen en zich laten testen.

Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Categorie: