donderdag, 9. juli 2020 - 16:27

Winnaars Appeltjes van Oranje bekendgemaakt in bijzondere live-uitzending

Uitreiking appeltjes van Oranje
Foto: Oranje Fonds - Stefan van der Kamp
Amsterdam

Villa Pinedo uit Amsterdam, Bedrijf & Samenleving uit Haarlem en SOVEE uit Amersfoort zijn dit jaar de winnaars van de Appeltjes van Oranje van het Oranje Fonds. Dat werd vandaag bekendgemaakt tijdens een bijzondere online uitreiking van de prijzen. Koningin Máxima was hierbij aanwezig en sprak de winnaars toe. De uitzending is terug te kijken op www.oranjefonds.nl.

Dit jaar verliep de prijsuitreiking anders dan voorgaande jaren, omdat de geplande uitreiking op Paleis Noordeinde door de coronacrisis niet door kon gaan. Het Oranje Fonds heeft alles in werking gesteld om de winnaars te verrassen tijdens een speciale live-uitzending, gepresenteerd door Giovanca Ostiana. Hierbij waren Koningin Máxima, Dick Benschop (bestuursvoorzitter Oranje Fonds) en Kim Putters (vicevoorzitter en jurylid Appeltjes van Oranje) aanwezig. De drie winnaars zijn live in de uitzending overvallen met het goede nieuws door een live-verslaggever en felicitatieteam.

Villa Pinedo

Winnaar Villa Pinedo heeft een van de prijzen gewonnen omdat zij zich op een buitengewone manier inzetten voor kinderen in scheidingssituaties. De stichting koppelt deze kinderen aan een online buddy. Deze buddy is een ervaringsdeskundige die een luisterend oor biedt en advies geeft. Villa Pinedo weet zo op een laagdrempelige manier veel kinderen te bereiken die het moeilijk hebben met de scheiding van hun ouders.

Bedrijf & Samenleving

Bedrijf & Samenleving wist met hun project Time 2 Shine een Appeltje te verdienen. Zij koppelen  jongeren met een probleemachtergrond aan een mentor uit het bedrijfsleven. Die helpt bijvoorbeeld bij de terugkeer naar school en bij het zoeken naar een woning. Jongeren krijgen dankzij de mentor langzaam hun eigenwaarde en vertrouwen terug. Bedrijf & Samenleving heeft op deze manier al veel jongeren geholpen. Zowel de mentoren als de deelnemers zijn erg enthousiast over het project.

SOVEE

SOVEE krijgt het Appeltje van Oranje voor de bijzondere manier waarop zij zich inzetten voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Hun project Mijn Tweede Familie koppelt deze jongeren, zoals de naam al zegt, aan een tweede familie. Hier kunnen zij hun verhaal kwijt en kunnen ze meedoen aan alledaagse familiedingen. Ze leren bijvoorbeeld koken, krijgen hulp bij huiswerk of het regelen van verzekeringen. Zo kunnen ze een zelfstandig bestaan opbouwen en wordt het gemis van hun ouders een beetje verzacht.

Groot verschil

De Appeltjes van Oranje worden ieder jaar door het Oranje Fonds uitgereikt aan sociale projecten die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Een van de beeldjes is net iets groter: het Grote Appeltje. Deze prijs gaat dit jaar naar Villa Pinedo, omdat dit project een nieuwe digitale aanpak heeft ontwikkeld die heel goed werkt voor de doelgroep jongeren.

Maatjes ben je samen

Dit jaar is het thema van de uitreiking Maatjes ben je samen. Dat betekent dat de prijzen dit jaar volledig in het teken staan van projecten waarin maatjes elkaar vooruit helpen en voor langere termijn bij elkaar blijven, ook als het moeilijk wordt. Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om, en hoeft niemand er alleen voor te staan.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Categorie: