dinsdag, 1. september 2020 - 21:42 Update: 01-09-2020 21:51

Den Haag stelt meer geld beschikbaar voor omruilregeling vieze dieselauto’s

Foto van uitlaat rook uitstoot | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De gemeente Den Haag stelt op Duurzame Dinsdag 400.000,- euro extra beschikbaar in de omruilregeling voor vieze dieselauto’s en brom- en snorfietsen. Dat heeft wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) vandaag bekendgemaakt.

Succes

Dit bedrag komt bovenop de eerder aangekondigde 300.000,- euro, dat door het succes van de regeling al is vergeven. Inwoners die hun dieselauto inruilen krijgen een tegoed van 1.000,- euro. Het slopen van een brom- of snorfiets levert een tegoed op van 400,- euro. Hagenaars met een kleine beurs – die in het bezit zijn van een Ooievaarspas – krijgen sinds begin dit jaar 750,- euro. Wethouder van Tongeren: 'Het succes van de regeling betekent dat steeds meer Hagenaars - dit jaar al meer dan 500 - kiezen voor schonere alternatieven van vervoer. Dat is goed nieuws voor iedereen die last heeft van vieze lucht.'

Tegoed

Sinds januari zijn al 450 brom- en fietsen en 65 dieselauto’s ingeleverd. Eigenaren van auto’s of brommers die gebruik maken van de regeling kunnen het tegoed gebruiken voor een (elektrische) fiets, een elektrische brom- of snorfiets of een kaart voor reizen met het openbaar vervoer. Het tegoed op de OV-kaart kan ook worden gebruikt voor het huren van een deelauto en van OV-fietsen. 

Uitbreidingen milieuzones

De regeling sluit aan op de uitbreidingen van de milieuzones die de komende jaren stapsgewijs ingevoerd worden. Per 1 december 2020 mogen tweetakt brom- en snorfietsen van voor 1 januari 2011 niet meer rijden in Den Haag. Vanaf medio 2021 komt er een milieuzone voor diesels in het centrum, waar dan alleen personen- en bestelauto’s vanaf emissieklasse 4 toegestaan zijn. Dat zijn dieselauto’s met een bouwjaar vanaf ongeveer 2006. Voor vrachtauto’s op diesel wordt dan de bestaande milieuzone uitgebreid, en vanaf 2022 zijn daar alleen nog vrachtauto's en autobussen met emissieklasse 6 toegestaan. Dit zijn voertuigen met een bouwjaar vanaf ongeveer 2014. 

Categorie:
Provincie: