maandag, 7. september 2020 - 9:41

1 op de 9 huishoudens heeeft een camper of caravan

caravan-camping
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Houten

Uit een analyse van RDC-cijfers door BOVAG blijkt dat 11,4 procent -oftewel 1 op 9- van de meerpersoonshuishoudens in Nederland een caravan of camper in bezit heeft. Vooral in Noord- en Oost-Nederland staan relatief veel kampeermiddelen geregistreerd, terwijl Randstedelingen fors minder caravans en kampeerauto’s bezitten dan het landelijk gemiddelde.

In totaal telt ons land momenteel ruim 558.000 geregistreerde caravans en kampeerauto’s en dat zijn er bijna 10.000 meer dan begin 2015. Volgens de meest recente gegevens van het CBS zijn er 4,9 miljoen huishoudens in Nederland die uit meer dan een persoon bestaan. Ruim een miljoen daarvan komen op het conto van Zuid-Holland, terwijl Zeeland circa 112.000 meerpersoonshuishoudens telt.  

Drenthe aan kop

Bijna een vijfde (19 procent) van de meerpersoonshuishoudens in Drenthe is eigenaar van een caravan of camper en de Drenten zijn daarmee de kampeerkampioenen van Nederland. Friesland volgt met meer dan 17 procent, in Overijssel heeft 15,5 procent van de huishoudens een caravan of kampeerauto en in Groningen is dat ruim 15 procent. In de Randstadprovincies ligt het caravan- en camperbezit echter fors lager. In Zuid-Holland heeft nog geen 8 procent van de meerpersoonshuishoudens een eigen caravan of kampeerauto, in Noord-Holland is dat bijna 9 procent en ook de Utrechters scoren minder dan 10 procent. Het verschil in beschikbare ruimte voor stalling binnen en buiten de Randstad zal ongetwijfeld een belangrijke rol spelen in deze verdeling.

Friesland grootste stijger

Opmerkelijk genoeg is Drenthe met Zuid-Holland de enige provincie waar het caravan- en camperbezit sinds begin 2015 in absolute cijfers is gedaald; in Drenthe met 0,8 procent tot bijna 28.000 stuks en in Zuid-Holland met meer dan 1 procent tot 80.000 exemplaren. Friesland noteerde in de afgelopen jaren daarentegen een stijging van bijna 4,5 procent tot ruim 32.000 caravans en kampeerauto’s. Ook in Flevoland, Zeeland, Limburg, Noord-Brabant en Gelderland nam het aantal harder toe dan de landelijke stijging van 1,7 procent. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):