donderdag, 10. september 2020 - 19:05 Update: 10-09-2020 22:37

Kabinet wil toch vluchtelingen uit Grieks opvangkamp naar Nederland halen

Broekers-Knol-opvangkamp-Moria-Griekenland-2019
Foto: Ministerie van Justitie en Veiligheid
Den Haag

Het Nederlandse kabinet staat open voor een Grieks verzoek om na de verschrikkelijke gebeurtenissen in het Griekse opvangkamp Moria, een aantal minderjarigen en gezinnen over te nemen. 'Het gaat om 50 minderjarige alleenstaande vreemdelingen en 50 mensen in gezinsverband met minderjarige kinderen, die zijn getroffen door de branden op Lesbos', zo heeft staatssecretaris Broekers-Knol donderdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

'Uitzonderlijke situatie'

Volgens Broekers-Knol is er een hartverscheurende situatie ontstaan door de branden in het opvangkamp. ‘Iedereen die dit ziet, vindt dit vreselijk’, stelt zij. ‘En in deze uitzonderlijke situatie, zijn volgens het kabinet – en ook mijzelf - uitzonderlijke stappen nodig.’ Er is ruimte voor de opvang van deze groep mensen, omdat er minder mensen via herplaatsing naar Nederland komen door de gevolgen van het coronavirus.

Opvanghuis voor alleenstaande minderjarigen

De inzet komt bovenop de 1 miljoen euro noodhulp die door minister Kaag beschikbaar is gesteld, en de structurele hulp bij de opvang van minderjarigen op het Griekse vasteland en het verbeteren van het voogdijsysteem. Eind van deze maand gaat naar verwachting het eerste door Nederland gefinancierde opvanghuis voor alleenstaande minderjarigen open op het Griekse vasteland.

Lesbos

De staatssecretaris schrijft verder in de brief dat de Griekse autoriteiten hard werken om de situatie op Lesbos onder controle te krijgen. Er wordt momenteel ingezet op noodopvang in de vorm van tenten, schepen en militaire kazernes. Ook proberen de Grieken samen met hulporganisaties te voorzien in eerste levensbehoeftes, zoals voedsel, water en sanitair.

Draai

Broekers-Knol heeft haar Griekse collega Koumoutsakos woensdag laten weten dat het kabinet paraat staat als er behoefte is aan praktische ondersteuning. De Grieken brengen momenteel in kaart wat er nodig is, en kunnen die vraag dan bij de Europese Commissie neerleggen. Ook benadrukt de staatssecretaris in haar brief dat de komende tijd structurele verbeteringen doorgevoerd moeten worden in Griekenland. Woensdag liet Broekers-Knol namens het kabinet nog stellig weten geen vluchtelingen uit het Griekse opvangkamp Moria te willen opnemen.

Categorie:
Provincie: