donderdag, 29. oktober 2020 - 9:32 Update: 29-10-2020 9:44

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Altforst

Foto van controleurs | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Altforst

In het Gelderse Altforst is bij een bedrijf met vleeskuikenouderdieren vogelgriep (H5) vastgesteld. 'Het gaat om een hoogpathogene variant van de vogelgriep', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdag.

35.700 dieren worden geruimd

In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 35.700 dieren. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Onderzoek bij omliggende pluimveebedrijven

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Altforst liggen negen andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 25 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt het vervoersverbod.

Vervoersverbod

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Altforst. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Landelijke ophokplicht van kracht

Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, blijven onverkort van kracht. In aanvulling daarop zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden. 

Bezoekers om commerciële pluimveebedrijven

Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers om commerciële pluimveebedrijven te bezoeken wordt uitgebreid. Dit betekent onder andere dat bezoekers alleen nog de stal of erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen. Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Besmette zwanen Kockengen

Ruim een week geleden werd in het Utrechtse Kockengen bij twee wilde knobbelzwanen vogelgriep vastgesteld. Het gaat om het zeer besmettelijke type H5N8. In het geval van het bedrijf gaat het om een variant van H5 maar is nog niet duidelijk welke. De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om verspreiding van het virus te voorkomen. En om het risico op besmetting tegen te gaan. Rondom het besmette bedrijf gelden aanvullende maatregelen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: