dinsdag, 5. januari 2021 - 15:00 Update: 05-01-2021 15:14

Zeer besmettelijke vogelgriep vastgesteld in Moergestel

ruiming-mondmasker-vogelgriep
Foto: Archief EHF/ foto bewerkt ter illustratie
Moergestel

In Moergestel is bij een bedrijf met kalkoenen vogelgriep (H5) vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep', zo laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dinsdag weten.

18.000 kalkoenen geruimd

'In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 18.000 dieren', aldus het ministerie van LNV. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Moergestel liggen 6 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Vervoersverbod

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 21 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Moergestel. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.