dinsdag, 16. februari 2021 - 20:11 Update: 17-02-2021 7:52

Avondklok blijft van kracht, hof doet later deze week uitspraak in hoger beroep

gerechtshof-denhaag-avondklok-viruswaarheid-kabinet
Foto: Screenshot NOS/NPO
Den Haag

De avondklok blijft voorlopig gewoon van kracht. Het hof heeft na beraad aangegeven later uitspraak te doen. De avonklok blijft intussen gewoon van kracht.

Wrakingsverzoek afgewezen

De wrakingskamer van het Gerechtshof Den Haag wees dinsdagavond na overleg rond 19.00 uur het wrakingsverzoek van Stichting Viruswaarheid af. Viruswaarheid had dit wrakingsverzoek gedaan in de hoger beroepzaak die dinsdagavond voor het Gerechtshof in Den Haag werd gehouden.

Zitting gerechtshof voortgezet

Dit betekent dat de zitting weer wordt hervat met de oorspronkelijke rechters van het Gerechtshof Den Haag die naar verwachting vanavond nog een uitspraak zullen doen omdat het kabinet in hoger beroep is gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank dinsdagochtend waar de rechter bepaalde dat de avondklok direct moet worden afgeschaft.

Rechtbank Den Haag 

Viruswaarheid was dinsdagochtend een kort geding gestart tegen de Nederlandse Staat omdat volgens Viruswaarheid de maatregel van de avondklok te proportioneel is en Nederlanders te veel beperkt in hun vrijheid. Ook vindt Viruswaarheid dat het afschaffen van de avondklok niet direct zou leiden tot enorme snelle toename van het aantal besmettingen. Viruswaarheid vindt dat het RIVM daar geen goede onderbouwing voor heeft op dit moment. 

Update 20.10 uur

De zitting is rond 20.10 uur afgerond. Beide partijen in deze zaak hebben hun zegje kunnen doen en het Gerechtshof heeft zich teruggetrokken om zich te beraden over de zaak. Het is op dit moment nog niet duidelijk of en zo ja wanneer het hof uitspraak gaat doen. 

Update 20.35 uur

Het hof is klaar met haar beraad. Het hof heeft aangegeven dat zij op dit moment het belang van de Staat zwaarder vindt wegen dan dat van Viruswaarheid. Daarom heeft het hof besloten dat de avondklok van kracht blijft. Het hof heeft vanavond dus nog geen uitspraak gedaan en verwacht dat vrijdag of kort daarna daadwerkelijk uitspraak te doen in deze zaak. Dus de avondklok blijft tot die tijd gewoon van kracht. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: