donderdag, 4. maart 2021 - 13:05 Update: 04-03-2021 13:14

Voor 50e keer gorillajong geboren in Apenheul

foto van aap
apenheul-gorilla
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Apeldoorn

Gorilla Gyasi is, voor de tweede keer, bevallen van een gezond jong. Moeder Gyasi en de baby maken het goed. Het geslacht van het jong is nog niet bekend.' We bestaan dit jaar 50 jaar en dit is de 50e gorillababy die in ons prachtige natuurpark is geboren. Opnieuw een hele bijzondere gebeurtenis, want dit is de eerste nakomeling van zilverrug Bao Bao', zo meldt de Apenheul donderdag.

Rijke gorillageschiedenis

'Ons apenpark heeft een rijke geschiedenis wat betreft gorilla’s. In 1976 waren de eerste gorilla’s zichtbaar voor publiek. Sinds de opening zijn maar liefst vijftig gorillababy’s geboren. De geboorte van de 50e gorillababy, tijdens onze 50e verjaardag, is opnieuw heel bijzonder en ontzettend welkom', aldus de Apenheul.

Eerste nakomeling zilverrug Bao Bao

De Apenheul maakt deel uit van het Europees fokprogramma (EEP) voor gorilla’s om deze bedreigde diersoort in dierentuinen in stand te houden. Inmiddels zijn de genen van vele gorilla’s, die in het park zijn geboren, wereldwijd verspreid. De genen van vader Bao Bao waren tot op heden niet vertegenwoordigd in het fokprogramma omdat hij jarenlang zonder vrouwen heeft geleefd. 

Nageslacht van zilverrug

Twee jaar geleden is de zilverrug naar het park in Apeldoorn gekomen om voor nageslacht te zorgen. Het was destijds spannend hoe hij zich in een groep zou gedragen. 'We zijn heel blij dat er een gezonde gorillababy geboren is. Het was erg spannend of Bao Bao de juiste leider van de groep kon worden en hij had ook nog nooit gepaard. Stap voor stap hebben de dierverzorgers hem laten wennen en dat er nu een gezonde baby is geboren is de kroon op ons werk. Dit gorillajong is de eerste die de helft van de genen van Bao Bao met zich meedraagt en dat is heel belangrijk!', zegt Raoul Michon dierverzorger van Apenheul.

Categorie:
Provincie: