donderdag, 25. maart 2021 - 18:18 Update: 25-03-2021 18:27

Tamara van Ark en Wouter Koolmees aangewezen als nieuwe verkenners

Ridderzaal-Binnenhof-kind
Foto: Archief EHF
Den Haag

Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) worden verzocht om een verkenning uit te voeren naar de verschillende opties die er zijn om, op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag, tot de vorming van een nieuw kabinet te komen. Daar heeft Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib de Kamer over geïnformeerd.

Notities uitgelekt

Dit gebeurde nadat eerder duidelijk werd dat de eerder aangestelde verkenners, Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66), hun werkzaamheden beëindigden nadat Ollongren donderdagochtend bij het verlaten van het Binnenhof haar aantekeningen over de voorverkenningen niet had afgedekt waardoor deze konden worden gefotografeerd en dus zo uitlekten.

Breed draagvlak voor nieuwe verkenners

Kamervoorzitter Arib heeft na het bericht van de eerder aangestelde verkenners telefonisch contact gehad met de op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag gekozen lijsttrekkers. Uit deze gesprekken blijkt dat Tamara van Ark en Wouter Koolmees kunnen rekenen op breed draagvlak. De Kamervoorzitter heeft, conform de afspraak die zij daarover met de lijsttrekkers maakte, ook de koning geïnformeerd over de uitkomsten van haar telefonische gesprekken.

Stadhouderskamer

De Kamervoorzitter ontving Tamara van Ark en Wouter Koolmees donderdag aan het eind van de middag in de Stadhouderskamer, om hen hun opdracht te overhandigen.