donderdag, 8. april 2021 - 13:05 Update: 08-04-2021 13:08

Man opgepakt voor beramen aanslag met vuurwerkbom op vaccinatielocatie

Foto van luikje van celdeur | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Helder

De politie heeft op 18 maart jl. een 37-jarige man uit Den Helder aangehouden op verdenking van een misdrijf met een terroristisch oogmerk door een explosie te willen veroorzaken bij een Corona vaccinatielocatie in Den Helder. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt.

Aanslag verijdeld

Politieonderzoek wijst uit dat de man van plan was een ontploffing te veroorzaken bij het vroegere gemeentehuis van Den Helder, dat momenteel in gebruik is voor het geven van Coronavaccinaties. De uitvoering van zijn plannen is tijdig verijdeld.

'Daad van terreur'

Politie en OM merken het handelen van verdachte aan als een daad van terreur: verdachte heeft met zijn handelswijze beoogd om de bevolking ernstige vrees aan te jagen en economische en sociale structuren van het land te ontwrichten. Volgens het OM heeft verdachte getracht een cruciaal overheidsproces, namelijk het landelijk gecoördineerd vaccinatieprogramma, op extreem gewelddadige wijze te saboteren. Hierdoor is ook de volksgezondheid in het geding: hoe minder mensen kunnen worden gevaccineerd hoe meer slachtoffers het virus zal maken.

90 dagen langer vast

Sinds zijn aanhouding zit verdachte vast. De rechter-commissaris heeft de bewaring bevolen. Op 7 april heeft de raadkamer gevangenhouding van de rechtbank beslist dat zijn voorlopige hechtenis wordt verlengd met 90 dagen. Het onderzoek naar mogelijke medeverdachten loopt nog.

Categorie:
Provincie: