donderdag, 22. april 2021 - 13:40

OM vervolgt voormalig officier van justitie voor verduistering

rechtbank-officier
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Oost-Brabant

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant vervolgt een voormalig officier van justitie voor verduistering en valsheid in geschrifte. Hij zou als secretaris-generaal van de International Association of Prosecutors (IAP) grote geldbedragen van de organisatie in eigen zak hebben gestoken.

De zaak kwam in 2017 aan het licht na een melding van de IAP, een internationale organisatie waarin aanklagers zijn verenigd. De IAP had aanwijzingen dat er geld verdwenen was en dat de secretaris-generaal als beheerder van de financiën daarbij betrokken was. Het leidde tot een strafrechtelijk vooronderzoek door het Functioneel Parket (FP). 

De Hoge Raad bepaalde medio 2018 dat de rechtbank Oost-Brabant de zaak tegen de zaak in behandeling neemt, mocht het OM tot vervolging overgaan. Het onderzoek werd begin 2020 door het FP overgedragen aan het arrondissementsparket Oost-Brabant. In het onderzoek zijn verschillende betrokkenen gehoord, onder wie de inmiddels ontslagen medewerker. Na verder onderzoek heeft het OM besloten om de man te vervolgen. Hij zou een bedrag van vele duizenden euro’s hebben verduisterd en bepaalde financiële posten in de administratie hebben gewijzigd.

Wanneer de zaak voor de rechter komt is nog onbekend.

Categorie:
Provincie: