dinsdag, 13. juli 2021 - 15:46 Update: 13-07-2021 15:59

Politie legt beslag op 5 miljoen euro aan crypto in onderzoek illegale medicijnhandel

bitcoin-munten
Foto: Pixabay/MichaelWuensch
Almere

De politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie Midden-Nederland hebben afgelopen week voor ruim vijf miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen die aan het licht was gekomen in een onderzoek naar illegale medicijnhandel, witwassen en fraude. 'De twee verdachten in dit onderzoek zijn een 40-jarige man en een 39-jarige vrouw uit Almere. Na hun aanhouding zijn de verdachten in afwachting van het verdere onderzoek en vervolgingsbeslissing in vrijheid gesteld', zo meldt de politie dinsdag.

Team FinEC en TDO

Het resultaat van dit onderzoek is mede tot stand gekomen dankzij een intensieve samenwerking tussen het Team Financieel Economisch Criminaliteit (FinEC) en het Team Digitale Opsporing van de eenheid Midden-Nederland. Het team FinEC bestaat uit financieel specialisten die een cruciale rol spelen in het onderzoeken en aanpakken van financiële delicten zoals; witwassen, fraude, afpersing en underground banking. 

Complexe onderzoeken

FinEc werkt op een effectieve, efficiënte, integrale en creatieve wijze aan deze vaak complexe onderzoeken. Het Team Digitale Opsporing (TDO) bestaat uit digitale specialisten die op basis van de behoefte de verschillende rechercheteams van Midden-Nederland ondersteunen. Zij doen onder andere onderzoek aan gegevensdragers, gesloten systemen, netwerken, internet en multimedia.

Voorzetting beleid

Het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporingsdiensten namen in 2020 met het aanpakken van illegaal verdiend geld flinke stappen. Zo zijn het afgelopen jaar veel meer contanten en cryptomunten in beslag genomen. Deze criminele winsten kunnen via strafzaken worden afgepakt en worden teruggegeven aan de slachtoffers. 

'Recordaantal' witwasdossiers bij OM binnengekomen

Daarnaast is een recordaantal witwasdossiers bij het OM binnengekomen, dankzij betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen het OM en de opsporingsdiensten met private partijen. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: