woensdag, 13. oktober 2021 - 20:25 Update: 13-10-2021 20:49

LHV: Huisarts krijgt door inhaalzorg bezetting niet rond

griepprik-huisarts-rij-wachtkamer
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Huisartsen zitten met de handen in het haar om de bezetting van hun praktijk rond te krijgen. 'Door inhaalzorg en een alsmaar stijgende zorgvraag is het er drukker dan ooit, terwijl gaten in het rooster niet te vullen blijken', zo meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) woensdag.

Werkdruk toegenomen

Voor de meeste huisartsen is de werkdruk toegenomen en driekwart vindt de werkdruk echt te hoog, zo blijkt uit LHV-onderzoek. LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld: ‘Ruim de helft van de huisartsen heeft minder energie en er zijn nauwelijks mogelijkheden om te herstellen. We moeten deze negatieve spiraal doorbreken, als we de huisartsenzorg toegankelijk willen houden’.

Zorgen voor de toekomst

‘In het onderzoek tonen huisartsen zich terecht trots op hun veerkracht en op die van hun team’, zegt Mirjam van ’t Veld. ‘Maar daarnaast spreken ze vooral unaniem hun vermoeidheid en zorgen voor de toekomst uit. Ze maken zich zorgen over hun eigen welzijn en dat van hun team. Veel huisartsen lopen op hun tandvlees'. 

Geen extra of nieuwe taken

'De huisarts staat met zijn team aan de basis van de gezondheidszorg in ons land, dicht bij mensen en kent hun context en omgeving. Wij roepen politiek en samenwerkingspartners op om de huisarts te helpen om die basis te bewaken. Bij het omvangrijke takenpakket van huisartsen passen geen extra of nieuwe taken. Iedere patiënt heeft immers recht op voldoende tijd en zorg van zijn huisarts’, aldus Van 't Veld.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: