dinsdag, 11. januari 2022 - 22:33 Update: 11-01-2022 22:49

Vrijdag staking bij Heineken

Vrijdag staking bij Heineken
Foto: Copyright FBF Frank van den Berg
Zoeterwoude

Werknemers van bierbrouwerijen van Heineken in Den Bosch en Zoeterwoude gaan vrijdag staken. Ook medewerkers van frisdrankleverancier Vrumona in Bunnik, onderdeel van het Heineken-concern, leggen het werk neer.

‘En dat is heel jammer', zegt Niels Suijker, bestuurder van FNV Voedingsindustrie. 'De mensen zijn er klaar mee. Zij hebben het bedrijf de kans gegeven om met betere voorstellen te komen. Nu moeten wij helaas grijpen naar ons zwaarste actiemiddel: stakingen.’

Ongelijkheid tussen werknemers

De bierbrouwerij liet dinsdag het ultimatum verlopen dat het had gekregen van de FNV. Daarin eiste de vakbond voor de cao Heineken Supply, waar de 1.250 mensen bij de brouwerijen en de frisdrankleverancier onder vallen, dat het bedrijf afziet van bevriezen van de loonschalen. Dit zorgt namelijk voor blijvende ongelijkheid tussen werknemers.

Mensen houden minder over 

Ook moet er meer loon bij. Heineken wil niet verder gaan dan 1,5% dit jaar en 2% volgend jaar. Suijker: ‘Dat is veel te weinig en blijft onder het inflatieniveau, wat betekent dat mensen straks een stuk minder overhouden voor boodschappen of de energierekening.’

Vaste banen voor uitzendkrachten

Verder moet er volgens de FNV een goede regeling komen voor eerder stoppen met werken, een hogere reiskostenvergoeding en meer vaste banen voor uitzendkrachten.

 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):