donderdag, 20. januari 2022 - 15:14 Update: 21-01-2022 14:14

Russische oorlogsschepen voeren langs de Nederlandse kust, straaljagers boven Schiphol

Russische oorlogsschepen voeren langs de Nederlandse kust, straaljagers boven Schiphol
Foto: Luchtmacht Zweden
foto van straaljager | fbf
Foto: fbf
Den Helder

Voeren gisteren en vandaag in totaal zes Russische schepen langs onze Nederlandse kust, werden inwoners rond Schiphol donderdagmiddag opgeschrikt door twee straaljagers boven onder andere het gebied rond Schiphol.

Gisteren werden voor onze kust drie Russische schepen ‘begeleid’ door een hydrografisch opnemingsvaartuig en een verkennings gevechtshelikopter vanuit Den Helder. Nog drie schepen komen vandaag of morgen voorbij. Ze varen waarschijnlijk naar de Zwarte Zee, zo meldt het AD vandaag. Het zouden specifieke landingsschepen zijn, wat volgens specialisten mogelijk kan wijzen op een operatie in de Zee van Azov, een relatief kleine zee onder Oekraïne.

Volgens de Britse media behoren de schepen tot de zogeheten Baltische Vloot en drie tot de Noordelijke Vloot van de Russische marine. Rusland heeft inmiddels militaire oefeningen op zee aangekondigd waar meer dan 140 schepen en zestig vliegtuigen aan zullen deelnemen. Maar zo'n dergelijke oefening vindt met grondtroepen al langer plaats lang de Oekraïense grens met zo'n 120.000 militairen. Wat de Russen met alle oefeningen voor ogen hebben, is afwachten de komende dagen.

Straaljagers gespot

De straaljagers die donderdagmiddag in een groot deel van Nederland werden opgemerkt, heeft volgens woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht Majoor Wilko ter Horst-Delstra niks te maken met het onderscheppen van 'ongenodigd gezelschap'. Het ging volgens de majoor om een oefeningsvlucht.

Op 12 november vorig jaar werden boven de Noordzee nog twee Russische Toepolev-bommenwerpers onderschept. De Russische toestellen vlogen in het gebied waar Nederland namens de NAVO verantwoordelijk voor is. 

Update: Ook Nederland stuurt meer troepen

Categorie:
Provincie: