woensdag, 2. februari 2022 - 17:09 Update: 02-02-2022 17:10

Celstraf voor lekken vertrouwelijke informatie Douane

Celstraf voor lekken vertrouwelijke informatie Douane
Foto: Screenshot YouTube/marineinsight
Rotterdam

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een 29-jarige Rotterdammer veroordeeld tot 2,5 jaar cel. De verdachte heeft nog geen jaar nadat hij was aangenomen als douanier meermaals zijn ambtsgeheim geschonden en computervredebreuk gepleegd.

Hij heeft in delen van een douanesysteem waarin hij uit hoofde van zijn functie niets te zoeken had, de gegevens van meerdere containers geraadpleegd. In al die containers is cocaïne aangetroffen.

Het publieke vertrouwen

De integriteit van overheidsdiensten dient onder alle omstandigheden boven elke twijfel verheven te zijn. Door misbruik te maken van zijn positie als douanier heeft de verdachte schade toegebracht aan het imago van zijn voormalige werkgever. 
Hij heeft ook het publieke vertrouwen in de integriteit van de douane als overheidsorgaan in diskrediet gebracht. Het handelen van de verdachte moet de nodige frustratie bij zijn (voormalige) collega’s teweeg hebben gebracht.

Cocaïne

Daarnaast heeft hij het door zijn werkgever en zijn collega’s in hem gestelde vertrouwen beschaamd en personen die via de Rotterdamse haven cocaïne binnenbrachten met informatie gefaciliteerd. De handel in cocaïne leidt door de grote winstgevendheid ervan tot veel criminaliteit en overlast en heeft een ontwrichtende invloed op de samenleving 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):