woensdag, 13. april 2022 - 14:35 Update: 13-04-2022 14:39

Ruiming van 8.500 eenden in Gelderse Lunteren vanwege vogelgriep

Foto van controleurs | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Lunteren

Dinsdag is in het Gelderse Lunteren op een eendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 8.500 eenden op het besmette bedrijf geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Blokkade drie omliggende pluimveebedrijven

'In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden geblokkeerd, bemonsterd en de komende dagen intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren', aldus het ministerie. Binnen de 3 kilometerzone liggen 49 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd. Twee van deze 49 bedrijven uit de 3 kilometer zone die net buiten de 1 kilometer zone vallen, zullen ook intensief gemonitord worden. In de 10 kilometerzone liggen nog 235 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Geen vervoersverbod in ‘regio 10’ Gelderse Vallei Zuid

Hoewel  het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt zal er geen vervoersverbod gelden in de ‘regio 10’ Gelderse Vallei Zuid, zoals eerder wel. Omdat in dit gebied sinds 10 maart al een vervoersverbod geldt in verband met twee eerdere uitbraken in Lunteren, is het risico op verspreiding vanuit dit besmette bedrijf naar bedrijven binnen regio 10 klein.

Lees alles over:
Categorie: