dinsdag, 16. augustus 2022 - 17:43 Update: 16-08-2022 17:47

FIOD legt opnieuw beslag op vermogen voormalig bestuurders 'mondkapjesstichting'

mondkapje-trein
Foto: Bon
Amsterdam

In het strafrechtelijk onderzoek naar, onder meer, de drie voormalig bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie heeft de FIOD, onder leiding van het OM, dinsdag wederom beslag gelegd op diverse vermogensbestanddelen, waaronder financiële tegoeden, woningen en auto’s. 'Beslag is gelegd in Nederland, Luxemburg en Zwitserland', zo laat het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag weten.

Sywert van Lienden

De Stichting Hulptroepen Alliantie, waarvan Sywert van Lienden één van de bestuurders was, werd in het voorjaar van 2020 opgericht met als doel Nederland ‘om niet’ van meer mondkapjes te voorzien. 

Ook concurrerende BV opgericht

Naast de Stichting werd door voornoemde bestuurders een concurrerende BV opgericht, te weten Relief Goods Alliance (RGA). Via deze concurrerende BV werd een overeenkomst met de overheid gesloten voor het leveren van mondkapjes voor de zorg. Daarmee werd een positief resultaat behaald van ruim 28,5 miljoen euro.

Geld overgemaakt naar persoonlijke holdings

Tevens werd door RGA aan diverse andere zorginstellingen gefactureerd voor medische hulpmiddelen die aanvankelijk bij de Stichting zijn besteld. Een groot deel van de door RGA gegenereerde winst is door verdachten overgemaakt naar hun persoonlijke holdings. 

Verdenking

De verdenking betreft oplichting, verduistering en witwassen.

Categorie:
Provincie: