maandag, 22. augustus 2022 - 14:35 Update: 22-08-2022 14:51

Munt van 70 cm doorsnee is eerbetoon aan alle zorgmedewerkers

munt-zorg-corona
Foto: Koninklijke Nederlandse Munt
Maastricht

In het bijzijn van Minister Ernst Kuipers is maandag de grootste Nederlandse munt ooit gemaakt overhandigd aan IC-verpleegkundige Maurice Veugelers van het Maastricht UMC+. 'Deze Munt voor de Zorg heeft een doorsnede heeft van 70 centimeter en is een eerbetoon aan alle zorgmedewerkers', zo meldt de Koninklijke Nederlandse Munt die de munt heeft gemaakt.

Aluminium

Maar liefst 79 uur lang werd er gewerkt aan de munt: het is de grootste die ooit in Nederland is gemaakt. Met de grootste munt van Nederland krijgen zorgmedewerkers gepaste dank voor hun grenzeloze inzet tijdens de coronapandemie. De grote Munt voor de Zorg is vervaardigd van aluminium en werd gemaakt met de opbrengst van de kleine varianten van de munt, verkrijgbaar in coincard. Het opschrift van de munt luidt: ‘Samen sterk in de zorg’. Rondom het opschrift zijn handen te zien die elkaar bij de pols vasthouden en zo een cirkel vormen. Het geeft de samenwerking en samenhang weer tussen alle zorgmedewerkers.

Eerbetoon aan alle zorgmedewerkers

De coronapandemie had grote impact op de zorg. Ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, thuiszorginstellingen, verpleeghuizen en zorgcentra hadden het drukker dan ooit. Toch werkten ze keihard om iedereen te blijven voorzien van goede zorg. En ook nu – in een tijd van personeelstekort en onzekerheid over een volgende golf – staan ze elke dag klaar voor hun patiënten. De grootste Munt voor de Zorg is dan ook voor alle zorgmedewerkers in Nederland: van chirurg tot schoonmaker en van medewerker in de thuiszorg tot verpleger.

Initiatief Munt voor de Zorg

Maurice Veugelers werkte tijdens de coronacrisis op de intensive care van het Maastricht UMC+. Hij werd erg enthousiast toen hij de Italiaanse uitgifte van de Munt voor de Zorg voorbij zag komen. Daarop besloot Veugelers contact op te nemen met de Koninklijke Nederlandse Munt voor een Nederlandse uitgifte. ‘Het is fantastisch dat de Koninklijke Nederlandse Munt het idee van een Nederlandse zorgmunt heeft opgepikt. Het voelt als een teken van steun, niet alleen voor mij en mijn collega’s in het algemeen, maar voor alle Nederlandse zorgmedewerkers.

Meer dan 7.000 exemplaren verkocht

De Munt voor de Zorg in coincard werd eind juni gelanceerd en aangeboden via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt. Vanuit daar ontstond het initiatief om een grote munt te maken als eerbetoon aan de zorg, met de opbrengsten van de coincards. Inmiddels zijn er meer dan 7.000 exemplaren verkocht.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: