dinsdag, 6. september 2022 - 21:31 Update: 06-09-2022 21:32

Vogelgriep vastgesteld op onderwijsinstelling in Barneveld

vogelgriep-bord
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Barneveld

In Barneveld is op een onderwijsinstelling voor dierverzorging vogelgriep vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dinsdag.

1.250 dieren geruimd

'Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 1250 kippen en watervogels op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', aldus het ministerie.

Andere omliggende pluimveebedrijven gescreend

In de 1 kilometer zone ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf zal worden gescreend op vogelgriep en daarnaast de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 3 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 29 andere pluimveebedrijven. Ook deze bedrijven zullen worden gescreend op vogelgriep en de komende 14 dagen intensief gemonitord worden. In het 10-kilometergebied liggen 258 andere bedrijven. Voor deze bedrijven geldt per direct het vervoersverbod.

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: