maandag, 26. september 2022 - 20:06 Update: 26-09-2022 20:08

Ruim 200.000 vleeskuikens gedood in Drenthe vanwege vogelgriep

vervoersverbod-vogelgriep
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Nieuw-Weerdinge

In het Drentse Nieuw-Weerdinge is bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maandag.

Ruimen

'Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 201.600 vleeskuikens geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', aldus het ministerie.

Screening omliggende pluimveebedrijven

In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 km zijn 6 andere bedrijven met pluimvee gevestigd die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Deze bedrijven worden de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10 kilometerzone zijn 24 andere bedrijven met pluimvee gevestigd. Daar waar in een straal van 10 kilometer om het besmette bedrijf nog geen ophok- en afschermplicht was afgekondigd, is dat nu wel het geval. In dit gebied geldt tevens een vervoersverbod.

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren Bekijk de actuele besmettingen en maatregelen op de kaart in de Dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Categorie:
Provincie:
Tag(s):