zondag, 2. oktober 2022 - 20:03

NVWA doodt 8.500 eenden vanwege vogelgriep in Gelderse Klarenbeek

eend-veren
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Klarenbeek

Bij een eendenbedrijf in het Gelderse Klarenbeek is vogelgriep vastgesteld. Dit meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zondagavond

8.500 eenden geruimd

'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 8.500 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', aldus het ministerie.

Omliggende pluimveebedrijven 

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf dat door de NVWA zal worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen drie pluimveebedrijven waarvoor een vervoersverbod geldt. Het besmette bedrijf ligt in een regio waar de ophokplicht nog steeds geldt.

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Bekijk de actuele besmettingen op de kaart in de Dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):