donderdag, 1. december 2022 - 15:41

Openbaar Ministerie in hoger beroep in zaken rondom gewelddadigheden op Mallorca

mallorca-carrer-de-cartago
Foto: Screenshot Google Streetview
Utrecht

Op 18 november 2022 heeft de rechtbank uitspraak gedaan in de strafzaken rondom het uitgaansgeweld op Mallorca in de zomer van 2021. Het Openbaar Ministerie vervolgde negen jonge mannen die in wisselende samenstelling verantwoordelijk werden gehouden voor doodslag, poging daartoe en openlijk geweld.

Het Openbaar Ministerie heeft er kennis van genomen dat in de afgelopen periode door meerdere verdachten appèl ingesteld is en dat er dus een behandeling in hoger beroep zal volgen. Vandaag heeft het Openbaar Ministerie ook zelf hoger beroep ingesteld in de zaken van zeven verdachten die vervolgd zijn voor betrokkenheid bij de gewelddadigheden rondom de Bierexpress als gevolg waarvan de toen 27-jarige Carlo is overleden.

Bij het nemen van het besluit om hoger beroep in te stellen heeft het OM meegewogen dat de rechtbank slechts één verdachte heeft veroordeeld voor doodslag, maar daarnaast ook heeft benoemd dat één of meer andere personen ook verantwoordelijk moeten zijn voor de dood van Carlo. De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen wie dat is of zijn. Ook is gebleken dat de rechtbank de overtuiging van het OM deelt dat bij één of meer van de verdachten meer wetenschap over de tenlastegelegde feiten aanwezig moet zijn dan tot nu toe gedeeld is. Uit deze constateringen volgt dat het proces van waarheidsvinding nog niet volledig is. Mogelijk leiden nieuwe verklaringen of andere informatie tijdens het hoger beroep tot meer duidelijkheid over wie welke rol gespeeld heeft.

Ook de - ten aanzien van de eis aanzienlijk lagere - straf die opgelegd is aan de voor doodslag veroordeelde verdachte, is voor het Openbaar Ministerie reden om in deze zaak hoger beroep in te stellen.   

In de zaken van twee verdachten heeft het Openbaar Ministerie geen hoger beroep ingesteld. Dit betreft een verdachte die niet vervolgd werd voor betrokkenheid bij de gewelddadigheden bij de Bierexpress en een verdachte voor wie het Openbaar Ministerie zelf vrijspraak heeft gevraagd.               

Categorie:
Provincie:
Tag(s):