donderdag, 22. december 2022 - 11:14 Update: 22-12-2022 11:14

NVWA ruimt 200 sierwatervogels in Mijdrecht vanwege vogelgriep

vervoersverbod-vogelgriep
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Mijdrecht

In Mijdrecht is op een hobbyhouderij met sierwatervogels vogelgriep vastgesteld. 'Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 200 vogels op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdag.

Vervoersverbod in 10-km zone

Binnen de 1 en 3 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone ligt 1 ander bedrijf. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Jachtverbod

Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):