woensdag, 1. februari 2023 - 15:53 Update: 01-02-2023 16:05

Vertraging van 1 jaar voor levering nieuwe operationele gevechtskleding Defensie

militair-kleding-gevecht
Foto: Ministerie van Defensie
Den Haag

De definitieve gevechtskleding uit het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS) laat naar verwachting een jaar langer op zich wachten. Dit meldt het ministerie van Defensie woensdag.

Kleding voldoet niet aan de gestelde eisen

'Bij de testen bleek de aangeboden kleding niet te voldoen aan de eisen die Defensie vooraf had gesteld. De organisatie acht kwaliteit belangrijker dan snelheid en gaat met minder niet akkoord', aldus het ministerie. Staatssecretaris Christophe van der Maat heeft dit de Tweede Kamer woensdag laten weten.

Diverse kwaliteitstesten uitgevoerd

Defensie testte de kleding van de potentiële leveranciers. Zo droegen militairen van verschillende eenheden de gevechtskleding onder verschillende (klimatologische) omstandigheden. Daarbij werd onder meer gekeken naar functionaliteit en draagcomfort. Daarnaast zijn ook diverse kwaliteitstesten uitgevoerd. Geen van de systemen komt op dit moment tegemoet aan de gevraagde specificaties van Defensie. Beide leveranciers hebben aangegeven dat zij de gevechtskleding kunnen verbeteren om alsnog aan de gestelde kwaliteitseisen te voldoen.

Tussenoplossing

Eerder liep het project DOKS ook uit. Dat had te maken met een kort geding, aangespannen door afgewezen leveranciers. Defensie heeft in een eerder stadium al besloten een tussenoplossing te introduceren. Militairen krijgen sinds medio vorig jaar dit verbeterde interim kledingpakket. Met de uitgifte van zo’n 480.000 broeken en jassen betreft dat een grote logistieke operatie. Nu DOKS langer op zich laat wachten wordt de interim-oplossing verlengd.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: