donderdag, 2. februari 2023 - 11:49 Update: 02-02-2023 15:57

Politie houdt 9 Nederlanders aan op verdenking plegen plofkraken in Duitsland

arrestatieteam-donker-bmw
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Afgelopen maandag 30 januari heeft de politie, in een groot gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie, negen personen aangehouden, die worden verdacht van een serie plofkraken op geldautomaten in Duitsland. 'Het gaat om Nederlanders. Tijdens doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden vond de politie contant geld en explosieven', zo meldt de politie zonderdag.

Onderzoek naar ruim 50 plofkraken op Duitse geldautomaten

De recherche van politie eenheid Midden-Nederland deed de afgelopen maanden samen met de recherche Bayern en Baden-Württemberg onderzoek naar ruim 50 plofkraken op geldautomaten. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft naar aanleiding daarvan en op verzoek van de Duitse autoriteiten een reeks aanhoudingsbevelen uitgevaardigd. 'Dit leidde maandag 30 januari tot de aanhouding van negen verdachten,  in de leeftijd van 25 tot 41 jaar, uit onder andere Roermond, Echt, Utrecht, Amersfoort en Soesterberg', aldus de politie. 

Doorzoekingen

Op vijftien locaties is doorzoeking gedaan. Hierbij waren, naast Nederlandse ook Duitse politieagenten aanwezig en heeft de Landmacht ondersteund met gespecialiseerde zoekteams.  Deze zoekteams maken gebruik van geavanceerde middelen die tot enkele meters in de bodem, door muren en objecten heen kijken om eventuele verborgen ruimtes te ontdekken. 

Explosieven en contant geld gevonden

Na de vondst van explosieven in een autobedrijf op een industrieterrein in Roermond zijn vanwege explosiegevaar omliggende panden ontruimd. De explosieven opruimingsdienst defensie (EOD) heeft de explosieven meegenomen en op een veilige locatie tot ontploffing gebracht.  Naast de explosieven zijn ook contant geld en twee auto’s in beslag genomen.  De negen verdachten zitten vast. De Duitse autoriteiten hebben om hun overlevering gevraagd. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.  

'Werkterrein' naar Duitsland verlegd

De Nederlandse politie werkt al langere tijd intensief samen met de Duitse politie aan het opsporen van personen die dagelijks geldautomaten opblazen in Duitsland.  Vermoedelijk hebben de verdachten hun werkterrein naar het buitenland verlegd omdat Nederlandse banken preventieve maatregelen hebben genomen die het opblazen van Nederlandse pinautomaten zinloos maken. In Duitsland sloegen Nederlandse plofkrakers vorig jaar bijna 450 keer toe. Ter vergelijking: in Nederland bliezen criminelen 15 keer een pinautomaat op.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: