donderdag, 16. maart 2023 - 21:02 Update: 16-03-2023 21:26

Defensie escorteert Russische schepen door Nederlands deel van de Noordzee

fregat-russisch
Foto: Ministerie van Defensie
Den Haag

Een fregat van de Nederlandse Marine heeft woensdag 2 Russische militaire schepen geëscorteerd tijdens passage door het Nederlandse deel van de Noordzee. 'Hierbij zijn het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp en een NH90-helikopter van het Defensie Helikopter Commando ingezet', zo meldt het ministerie van Defensie donderdag.

Russische tanker

Het ging om een Russische taakgroep, bestaande uit het fregat Admiral Kasatonov en de tanker Akademik Pashin. Het Belgische patrouilleschip BNS Castor had de schepen eerder geëscorteerd. Zr.Ms. Tromp nam die taak daarna over.

Overdracht aan Britse fregat

'Vervolgens heeft de Tromp de begeleiding overgedragen aan het Britse fregat HMS Montrose. De Russische schepen zijn afkomstig uit de Middellandse Zee en zijn naar verwachting onderweg naar hun thuisbasis in Rusland', aldus het ministerie.

Routinematig

De Koninklijke Marine voert het begeleiden van oorlogsschepen in de Nederlandse Exclusief Economische Zone (EEZ) routinematig uit. Dat is ter bescherming van het Nederlands grondgebied en het ontmoedigen van kwaadwillende activiteiten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: