dinsdag, 9. mei 2023 - 15:12 Update: 09-05-2023 15:33

Twee tieners aangehouden voor explosies Zeilstraat Amsterdam

forens-afzetlint-busje
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

In het lopende onderzoek naar twee explosies in de Zeilstraat in Amsterdam-Zuid bij een horecagelegenheid en een bedrijfspand heeft de politie dinsdag 9 mei 2023 twee aanhoudingen verricht. Dit meldt de politie dinsdag.

Betrokkenheid bij explosies

'Het gaat om een man van 17 jaar uit Amsterdam en een man van 19 jaar uit Almere. Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij deze explosies. Op 2 mei konden we in deze zaken ook al een aanhouding melden van een 35-jarige man uit Amsterdam', aldus de politie.

Explosie 22 januari 2023

Op zondag 22 januari 2023 rond 19.00 uur wordt een explosief in de deuropening van een horecagelegenheid in de Zeilstraat gegooid, welke vervolgens tot ontploffing is gekomen. Op het moment van de explosie zijn twee personen aanwezig in het pand, niemand raakt gewond. Er ontstaat brand, die het aanwezige personeel snel blust.

Explosie 24 januari 2023

In de nacht van maandag 23 op dinsdag 24 januari - omstreeks 0:40 uur – is voor de tweede nacht op rij een explosief bij een pand op de Zeilstraat afgegaan. Het pand, een centrale toegangsdeur van enkele woningen en een geparkeerde auto raken daarbij beschadigd. Er zijn gelukkig geen gewonden gevallen. Omwonenden schakelen direct de politie in als zij een harde knal horen en vervolgens veel rook uit het bedrijfspand zien komen. Bij aankomst zien de politieagenten inderdaad veel rookontwikkeling en evacueren mensen uit een naastgelegen pand omdat niet duidelijk is of er nog meer explosief materiaal aanwezig is. De Explosieven Opruimingsdienst en het Team Explosieven Verkenning komen ter plaatse. Zij stellen vast dat er geen gevaar meer is voor de omgeving, waardoor de mensen terug kunnen naar hun woning.

Aanhoudingen

De aangehouden verdachten kwamen in beeld bij het intensieve rechercheonderzoek naar de toedracht van de explosies in beide zaken. Dankzij de inzet en expertise van de politie-experts, waaronder Forensische Opsporing, konden de verdachten worden opgespoord en aangehouden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: