dinsdag, 23. mei 2023 - 11:15 Update: 23-05-2023 18:57

NVWA haalt alle honden weg bij Brabantse fokker

Hond in hondenhok
Foto: NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op dinsdag 23 mei alle honden in bewaring genomen die nog op de locatie aanwezig waren bij een hondenfokker in Brabant. Tijdens de inspectie bleek wederom dat de honden gezondheidsproblemen hadden, niet de juiste zorg kregen of niet op de juiste wijze werden gehouden. Naast de honden wordt er ook pluimvee in bewaring genomen.

Gedurende het handhavingstraject heeft de NVWA inmiddels een dossier opgebouwd tegen deze fokker. In december 2022 heeft de NVWA bij dit bedrijf rond de 30 honden in bewaring genomen. Eind januari van dit jaar nog eens 460. De NVWA heeft de fokker opgedragen om de overige honden de juiste zorg en huisvesting te geven. Inspecteurs en dierenartsen van de NVWA hebben tijdens de inspectie van vandaag vastgesteld dat de fokker dat niet heeft gedaan.

Geschikte opvanglocaties

Het handhavingstraject van de NVWA bij deze fokker loopt al langere tijd. De NVWA heeft de situatie steeds nauwlettend in de gaten gehouden. Aangezien de fokker opnieuw niet de juiste zorg bood aan zijn dieren, heeft de NVWA nu alle honden op het bedrijf meegenomen. Zij zijn ondergebracht bij opvanglocaties.

Veel honden die nog op het bedrijf verbleven zijn niet zindelijk en niet gesocialiseerd. Opvanglocaties moeten deze dieren de juiste zorg, hulp en aandacht kunnen bieden om ze te laten wennen aan leven in een huiselijke omgeving. De NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben de afgelopen tijd gezocht naar voldoende geschikte opvanglocaties om de honden te kunnen onderbrengen. Die zijn nu gevonden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):