donderdag, 31. augustus 2023 - 13:45

Miss Nederland onthult eerste herdenkingsmunt voor LHBTI+ belangenorganisatie COC

Muntmeester Bert van Ravenswaaij, Miss Nederland 2023 Rikkie Kollé en mede-eigenaar van het paleis Maya Meijer-Bergmans voor Paleis Soestdijk. © Maartje Kuperus
Foto: Maartje Kuperus
Soestdijk

Kersverse Miss Nederland en rolmodel binnen de QUEER-community, Rikkie Valerie Kollé, heeft vandaag de allereerste herdenkingsmunt voor LHBTI+ belangenorganisatie COC Nederland onthuld. De onthulling vond plaats op een bijzondere locatie: Paleis Soestdijk, waar voormalig koningin Juliana in 1973 de officiële erkenning van het COC ondertekende. 50 jaar later is de herdenkingsmunt een eerbetoon aan al het werk dat de organisatie heeft verricht, maar ook een reminder aan het werk dat nog in het verschiet ligt. De munt is verkrijgbaar op www.knm.nl.

COC-voorzitter Astrid Oosenbrug is erg trots op deze munt. “De munt verbeeldt op prachtige wijze de resultaten die het COC de afgelopen 50 jaar, dankzij de inzet van talloze moedige voortrekkers, heeft kunnen boeken.” Ook Miss Nederland, Rikkie Valerie Kollé, is blij met de komst van de munt. “Ik ben ontzettend trots op deze nieuwe munt voor de samenleving. Deze weerspiegelt wat wij al hebben erkend en waar wij als Nederland trots op mogen zijn.” 

1964: eerste stappen richting sociale acceptatie

In 1964 verschijnt COC-voorzitter en homoseksueel Benno Premsela openlijk op de Nederlandse televisie. Een bijzonder moment, want tot dit punt kwamen lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen alleen in beeld vanaf de rug gefilmd of met een balkje voor de ogen. De gedurfde stap van Premsela onderstreept een roep die steeds luider wordt. Een roep vanuit COC Nederland om meer emancipatie, sociale acceptatie en gelijke rechten voor de regenbooggemeenschap.

Waar in de jaren ‘50 en ‘60 een groot taboe heerst op homoseksualiteit, is de komst van de munt anno 2023 juist het tegenovergestelde. Het laat de stappen zien die mede dankzij het COC zijn gezet, maar ook welke stappen er nog nodig zijn voor het realiseren van een diverse en inclusieve samenleving.

 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):