dinsdag, 19. september 2023 - 12:38 Update: 19-09-2023 17:37

Prinsjesdag 2023: Rijtoer in Glazen Koets, Troonrede, balkonscène en het koffertje

Voorbereidingen Prinsjesdag
Foto: Min. Financiën
undefined

Vandaag is het Prinsjesdag. Dit is de opening van het nieuwe parlementaire jaar. De Koning spreekt de Troonrede dit jaar net als vorig jaar uit in de Koninklijke Schouwburg. Ook is er weer een rijtoer in de Glazen Koets. De overdracht van het koffertje met de Miljoenennota en Rijksbegroting vindt plaats in het tijdelijke Kamergebouw. Vanochtend vonden de laatste voorbereidingen plaats.

Koning spreekt Troonrede uit in Koninklijke Schouwburg

De Koning spreekt de Troonrede dit jaar opnieuw uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Dit komt omdat de gebouwen op en rond het Binnenhof gesloten zijn vanwege grootschalige onderhoudswerkzaamheden. De Troonrede start om 13:20 uur.

Rijtoer in de Glazen Koets

Om 13.00 uur vertrekken de Koning en het Koninklijk gezelschap vanaf Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg. De Koninklijke stoet keert om 14.00 uur terug bij Paleis Noordeinde. Aansluitend verschijnen de Koning, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia, Prins Constantijn en Prinses Laurentien op het balkon.

Overdracht koffertje in de Tweede Kamer

De minister van Financiën overhandigt om 15.30 uur het traditionele koffertje met de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer. Hierin staan alle plannen voor 2024. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):