donderdag, 2. november 2023 - 16:21 Update: 02-11-2023 16:22

14 Nederlandse onderzoeksfaciliteiten krijgen € 184 miljoen ondersteuning

klimaat-opwarming-co2-kind
Foto: Archief EHF/ foto bewerkt ter illustratie
Den Haag

Verschillende Nederlandse Toegepaste Onderzoeksorganisaties (TO2) en Rijkskennisinstellingen krijgen € 184 miljoen financiering voor 14 hoogwaardige en toekomstbestendige faciliteiten voor onderzoek. Die faciliteiten zijn van belang voor het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten.

De ondersteuning gaat naar onder andere waterstofaandrijving, biobased bouwmaterialen, voedselveiligheid en digitale infrastructuur zoals het toepassen van data en smart industry.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft vandaag het besluit genomen om deze ondersteuning vanuit de eerste financieringsronde voor Faciliteiten Toegepast Onderzoek (FTO) toe te kennen. De investeringsvoorstellen zijn afkomstig van een aantal TO2-organisaties (TNO, MARIN, NLR en Wageningen Research) en diverse Rijkskennisinstellingen (Naturalis, NFI, RCE en RIVM).

In 2024 kan er bovenop deze nu toegekende financiering, die het kabinet uit het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap haalt, nog eens € 100 miljoen beschikbaar komen voor nadere voorstellen voor zowel het monitoren van broeikasgassen, klimaat en luchtkwaliteit als digitalisering door het toepassen van data. Ook in de jaren hierna zijn er financieringsrondes gepland voor nog eens € 190 miljoen vanaf 2025.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):