vrijdag, 22. december 2023 - 16:49 Update: 22-12-2023 17:00

Bespaar geld door je leningen over te sluiten

geld-rente
Foto: Pixabay/nattanan23
Mijdrecht

Als je geld kunt besparen dan moet je het zeker niet laten. Ieder jaar houd je je vaste lasten tegen het licht en probeer je te besparen op je zorgverzekering of op je energierekening.

Dat zou je ook op die manier met je leningen of kredieten moeten doen.

Zonder dat je het door hebt, betaal je namelijk maandelijks toch redelijk wat geld voor rood staan op je rekening, de spullen die je online hebt gekocht op afbetaling of de lening die je jaren geleden hebt afgesloten. 

Maar, tijden veranderen en dat geldt ook voor kredietrentes en voorwaarden.

De rentes zijn flink gestegen in het afgelopen jaar maar er zijn nog steeds flinke verschillen. Dit geldt voor zowel spaargeld als geld dat je leent.

Stel dat je jaren geleden een lening of kopen op afbetaling hebt afgesloten, dan is de kans groot dat de rente die je betaalt een stuk hoger ligt dan wanneer je vandaag de dag dezelfde lening af zou sluiten. Het oversluiten van deze lening of leningen kan je flink wat geld besparen. Hoe werkt dit precies? 

Hoe werkt het 

Het principe is eenvoudig: wanneer je een lening ‘oversluit’, los je in principe je bestaande lening af door middel van een nieuwe lening. Dit gaat vaak gepaard met een lagere rente die je betaalt. Al helemaal wanneer je meerdere leningen oversluit en samenvoegt tot één grote lening, kun je vaak profiteren van een lagere rente. 

Voor wie 

In principe kan iedereen met een bestaande kopen-op-afbetaling regeling, doorlopend krediet of een persoonlijke lening zijn lening laten oversluiten. Het verschilt natuurlijk per situatie of dit ook daadwerkelijk winst oplevert, maar in de meeste gevallen bespaar je hier niet alleen maandelijks maar ook in totaal flink wat geld mee. De meeste banken rekenen geen oversluitkosten en helpen je graag. 

Wat is de beste leenvorm? 

Een persoonlijke lening is over het algemeen de beste vorm om naar over te sluiten. Waarom? Deze leenvorm biedt zekerheid in de vorm van een vaste looptijd en een vaste rente. Je weet dus precies waar je aan toe bent. 
Heb jij een lening lopen of meerdere leningen? Dan doe je er goed aan om eens in de zoveel tijd te kijken wat je kunt besparen door deze leningen over te sluiten.

Categorie:
Provincie: