vrijdag, 5. januari 2024 - 14:52

Gevechtsvliegtuigen van Air Combat Command trainen bij duisternis

f35-duisternis-platform
Foto: Ministerie van Defensie
Den Haag

In de weken 2, 3, 4 en 6 traint het Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht weer in de avonduren.

Uiterlijk tot 22.30 uur

'Gevechtsvliegtuigen vliegen van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 22.30 uur. Op vrijdag wordt er alleen overdag gevlogen', zo meldt het ministerie van Defensie vrijdag.

Belang

Daadwerkelijke inzet van Nederlandse gevechtsvliegtuigen vindt vaak plaats in het donker. 'Oefenen bij duisternis helpt onze vliegers dan ook om zich optimaal voor te bereiden op al hun taken, waaronder de bescherming van het Nederlands grondgebied en dat van onze NAVO-partners', aldus het ministerie.

Oefengebied

Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. De vliegers worden tijdens deze vluchten ondersteund door luchtgevechtsleiders vanaf AOCS Nieuw Milligen.

Onderhoud landingssystemen vliegbasis Leeuwarden

Als gevolg van gepland onderhoud aan de landingssystemen van beide start-/landingsbanen op vliegbasis Leeuwarden kan tot eind maart 2024 voor opstijgen en landen vaker gebruik worden gemaakt van de korte baan. De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen overigens het gehele jaar door in de avonduren. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: