donderdag, 28. maart 2024 - 21:52

Militairen krijgen nieuwe gevechtskleding

gevechtskleding-militairen
Foto: Ministerie van Defensie
Den Haag

Alle militairen krijgen nieuwe gevechtskleding uit het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS).

Gevechtskleding

Na een uitgebreide testperiode gunt Defensie de opdracht aan Hexonia GmbH. Dat heeft staatssecretaris Christophe van der Maat donderdag bekendgemaakt. Het kledingsysteem vervangt de huidige gevechtskleding voor de Nederlandse krijgsmacht en de Belgische marine. De kleding wordt gedragen op de kazerne, operationeel en tijdens uitzendingen.

Draagcomfort

Nederlandse militairen zijn dagelijks wereldwijd actief voor vrede en veiligheid. Zij moeten onder vaak moeilijke omstandigheden presteren. Daarvoor hebben ze de juiste spullen nodig. Dat geldt zeker voor de gevechtskleding. Bij de nieuwe kleding staan bescherming, functionaliteit, individuele veiligheid en draagcomfort centraal.

Kwaliteits- en gebruikerstesten

Defensie stelt hoge kwaliteitseisen aan de kleding. De organisatie ontwikkelt deze samen met de leverancier en met input van de gebruikers. Verschillende militairen hebben de (gevechts)kleding intensief beproefd tijdens kwaliteits- en gebruikerstesten. Defensie voerde deze testen uit in samenwerking met externe partijen zoals het kennisinstituut TNO. Elk operationeel commando leverde deelnemers voor de draagproeven. Dit om tot de beste gevechts- en boordkleding te komen voor elke militair.

Voor iedere militair passend

De kleding van DOKS is ontworpen als een meerlagensysteem. Het past als 1 geheel op elkaar en sluit aan op de uitrusting die Defensie momenteel gebruikt. Denk aan onderkleding, isolatielagen en buitenlagen. De maatvoering wordt zo gemaakt dat het voor iedere militair passend is, dus ook voor vrouwen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: